4 Hoofdelementen waaruit effectieve communicatie van advocaten moet bestaan

4 Hoofdelementen waaruit effectieve communicatie van advocaten moet bestaan

Zou je als jurist willen dat jouw marketingboodschappen meer gericht zijn op wat potentiële klanten echt interessant vinden en beter laten zien hoe jouw kantoor zich onderscheidt van de concurrenten?
Veel advocaten worstelen hiermee. Hoe kunnen jij en jouw team nu communiceren zodat het aanslaat en echt werkt voor jouw kantoor?
Je moet de communicatie volgens 4 stappen opbouwen. Of dit nu is voor jouw website, een lezing, social media of de bedrijfsbrochure.
Voor wie is het belangrijk binnen jouw kantoor?
- Iedereen die een rol speelt in bedrijfsontwikkeling
- Iedereen in het managementteam (inclusief iedereen die toptalent inhuurt)
- Iedereen die marketingteksten schrijft
De 4 hoofdelementen van effectieven communicatie
1. Identificeer jouw doelgroepen
Schrijf de doelgroepen op die je wilt aanspreken (vergeet de potentiële werknemers niet, als het vinden van talent een uitdaging is). Een basislijst kan er als volgt uitzien
- Potentiële klanten
- Beïnvloeders en verwijzingsbronnen
- Potentiële werknemers
Afhankelijk van de aard van uw bedrijf kan de lijst er echter heel anders uitzien. Je bedient bijvoorbeeld verschillende bedrijfstakken. Houd deze lijst eenvoudig, anders word je gek.
2. Communicatieboodschap: pains & gains
Een pain is een frustratie en/of angst die leeft bij jouw doelgroep m.b.t. het juridische probleem dat hij heeft of met betrekking tot het inhuren van juridische hulp. Een gain gaat over datgene dat jouw doelgroep wil bereiken.
Wanneer je hierover schrijft voelt jouw doelgroep zich begrepen. Een aantal pains en gains van de doelgroepen van diverse soorten specialisaties van advocaten:
- “Ik ben bang dat ik mijn bedrijf niet goed kan verkopen”
- “Ik ben bang dat mijn zieke werknemer nog lang ziek blijft”
- “Ik ben bang dat ik bij elk telefoontje van mijn advocaat een rekening krijg”
- “Als ik mijn klant doorverwijs naar een ander advocatenkantoor, is hij daar dan wel in goede handen?”
- “Heb ik wel genoeg vrije dagen als ik bij dit kantoor kom werken?”
- “Ik wil door met mijn bedrijf en mijn juridische probleem goed en snel opgelost hebben”
Denk aan soortgelijke bezwaren die je bent tegengekomen. Doe dit voor elke doelgroep. In de volgende stap ontwikkel je de antwoorden op de bezwaren.
3. Ontwikkel de antwoorden
Schrijf een goed gemotiveerd antwoord op elk bezwaar. Elk antwoord moet zo worden geschreven dat het natuurlijk klinkt - alsof het wordt uitgesproken. De punten zijn gemakkelijker te verwoorden en te onthouden als ze zijn geformuleerd zoals mensen daadwerkelijk spreken.
Het doel is net genoeg informatie te geven om jouw potentiële klanten op hun gemak te stellen - niet hen overstelpen met details.
4. Ondersteun elk antwoord met bewijzen
Als je overtuigend bewijs hebt om je argument te ondersteunen, geef dat dan aan in jouw content. Hoe meetbaarder en specifieker jouw bewijsstukken, hoe sterker ze zullen zijn. Hier zijn enkele voorbeelden waarnaar je zou kunnen verwijzen:
- Statistieken die je succes aantonen
- Onderzoeksresultaten die jouw beweringen ondersteunen
- Klantreferenties die instaan voor jouw beweringen
- Case studies die jouw ervaring en expertise aantonen
Op deze wijze jouw communicatie en content inrichten leidt ertoe dat je schrijft over onderwerpen die jouw klant interesseert, ze voelen dat jij ze begrijpt en denken dat jij de partner bent die hun probleem goed kan oplossen.

Zullen we samen een afspraak inplannen?
Wil je weten of ik de juiste marketeer ben?
Tijdens het kennismakingsgesprek brainstormen we 1-op-1 online of telefonisch over de marketingvraagstukken waarvoor jij een adequate oplossing zoekt. De sessie levert je nieuwe inzichten, vruchtbare ideeën en een praktisch toepasbaar stappenplan (inclusief instructies) om doelgericht resultaten te boeken. Waar wacht je nog op?