Van onopvallend naar opvallend: hoe lanceer je jouw (nieuwe) advocatenkantoor?

Dorien Tendijck rode colbert

Van onopvallend naar opvallend: hoe lanceer je jouw (nieuwe) advocatenkantoor?

Dorien Tendijck rode colbert

Van onopvallend naar opvallend: hoe lanceer je jouw (nieuwe) advocatenkantoor?

Wanneer je een nieuw advocatenkantoor start, heb je de kans om jouw kantoor onderscheidend in de markt te zetten zodat je opvalt en mensen met jou zaken willen doen. Het biedt je de kans om jouw positie in de markt te bepalen, het type klanten te kiezen dat je wil bedienen en de diensten die je aanbiedt te bepalen.

Veel advocatenkantoren maken echter fouten bij het starten van hun eigen kantoor, te beginnen met de keuze van de bedrijfsnaam. Veel professionele dienstverleners kiezen voor traditionele namen op basis van de oprichters of maken gebruik van algemene termen die gerelateerd zijn aan de dienstverlening. Niet heel onderscheidende en opvallend.

Bovendien investeren veel kantoren te weinig in hun belangrijkste marketinginstrument, hun website. Een website zonder goede communicatieboodschap spreekt niet aan.

Het opbouwen van geloofwaardigheid is cruciaal bij het lanceren van een advocatenkantoor, maar veel startende kantoren doen dit niet en communiceren vooral voor kennis en expertise. Dit doet iedereen en juridische klanten kunnen jouw expertise op inhoud niet beoordelen. Het heeft dus geen zin om de communicatie vooral hierover te laten gaan. Het raakt klanten niet.

Het van start gaan met een advocatenkantoor vereist een andere aanpak dan voor andere bedrijven. Er zijn minder zaken om rekening mee te houden, zoals verpakkingen of fysieke winkels.

In de wereld van professionele dienstverlening is jouw merk jouw reputatie (waar je om bekend staat) vermenigvuldigd met jouw zichtbaarheid binnen jouw doelgroep. Het wordt meer op vertrouwen en expertise gebouwd dan op klantbeleving. Als je buitengewone service of een “wauw”-ervaring wilt, ga je naar een spa of een restaurant met een verfijnde keuken, niet naar een advocaat.

Het is belangrijk om te bepalen wat de belangrijkste meerwaarde is voor de doelgroep en hoe expertise zichtbaar en begrijpelijk kunnen worden gemaakt.

Het opstellen van een merklanceringstrategie voor jouw advocatenkantoor is een belangrijk onderdeel van het starten met een advocatenkantoor. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een effectieve merklanceringsstrategie te ontwikkelen:

Doelgroepanalyse: jouw ideale klanten begrijpen

Identificeer en begrijp je doelgroep. Wie zijn je ideale klanten en wat zijn hun behoeften en uitdagingen? Doe grondig onderzoek om een duidelijk beeld te krijgen van je doelmarkt.

Positionering: maak je merk uniek en relevant

Bepaal hoe je je merk wilt positioneren ten opzichte van de concurrentie. Wat maakt jouw merk uniek en waarom zouden klanten voor jou moeten kiezen? Wat zijn jouw kernwaarden en wat is jouw DNA? Zorg ervoor dat je een boeiend verhaal hebt over je merk en waarom het relevant is voor je doelgroep. Definieer je Unique Selling Proposition (USP) en communiceer dit duidelijk naar je doelgroep.

Merkidentiteit: een sterke en consistente uitstraling

Ontwikkel een sterke merkidentiteit die consistent is met je positionering. Denk aan elementen zoals merknaam, logo, kleurenschema, typografie en tone of voice. Zorg ervoor dat je merkidentiteit aantrekkelijk is voor je doelgroep en consistent wordt toegepast in al je communicatiekanalen.

Marketingkanalen: effectieve kanalen kiezen

Identificeer de meest effectieve marketingkanalen om je merk te lanceren. Denk aan online kanalen zoals je website, sociale media en contentmarketing, evenals offlinekanalen zoals evenementen, netwerken en traditionele media. Kies kanalen die het meest relevant en kostenefficiënt zijn voor je doelgroep.

Contentstrategie: relevante en waardevolle inhoud creëren

Ontwikkel een contentstrategie om waardevolle inhoud te creëren en te verspreiden die je doelgroep aanspreekt en betrekt. Dit kan blogposts, video’s, infographics, casestudy’s, whitepapers en meer omvatten. Zorg ervoor dat je inhoud relevant is, expertise toont en je merkwaarden communiceert.

Monitoring en evaluatie: optimaliseer je strategie

Monitor de prestaties van je merklancering en evalueer de resultaten. Meet belangrijke statistieken, zoals websiteverkeer, betrokkenheid op sociale media, leadgeneratie en verkoopconversies. Pas je strategie indien nodig aan op basis van de verkregen inzichten.

Het in de markt zetten van jouw nieuwe kantoor is een belangrijke stap. Met een goed doordachte merklanceringsstrategie kun je de juiste doelgroep aantrekken, je merk effectief positioneren en een sterke basis leggen voor zakelijk succes.

Marketing-pepper-afspraak-plannen

Zullen we samen een afspraak inplannen?

Wil je weten of ik de juiste marketeer ben?

Tijdens het kennismakingsgesprek brainstormen we 1-op-1 online of telefonisch over de marketingvraagstukken waarvoor jij een adequate oplossing zoekt. De sessie levert je nieuwe inzichten, vruchtbare ideeën en een praktisch toepasbaar stappenplan (inclusief instructies) om doelgericht resultaten te boeken. Waar wacht je nog op?